Ziekenhuisnetwerk Zuid-West Limburg gaat samenwerken op vlak van oncologie

Het az Vesalius in Tongeren, Jessa Ziekenhuis in Hasselt, Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder en Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truidenvormen vormen voortaan één oncologisch netwerk. Het betreft de eerste concrete samenwerking tussen de vier ziekenhuizen op niveau van het 'Ziekenhuisnetwerk Zuid-West Limburg'.

Hospitalisatie voor griep bij astmapatiënten

Het risico dat astmapatiënten met griep worden gehospitaliseerd, is groot. Is het mogelijk om deze patiënten te identificeren op basis van markers voor systemische en lokale inflammatie ?

Grootschalig onderzoek naar voeding in Britse NHS

In het Verenigd Koninkrijk heeft staatssecretaris voor volksgezondheid Matt Hancock een onderzoek aangekondigd naar de kwaliteit van de voeding in de NHS nadat op korte tijd vijf patiënten overleden aan de gevolgen van listeriose. Ondertussen verspreiden patiënten foto's van hun maaltijden via sociale media en de BBC.

Financiële boodschap aan de Vlaamse regeringsonderhandelaars

De personeelsnormen in de WZC's optrekken en extra plaatsen creëren om de vergrijzing het hoofd te bieden: 2 miljard euro. Wachttijden in de GGZ terugdringen: 450 miljoen. Revalidatie: 8 miljoen... Zorgnet-Icuro drukt de Vlaamse regeringsonderhandelaars met de neus op de financiële feiten.

'Safe surgery checklist is een hype'

In een recent opiniestuk in de BMJ nemen de Amerikaanse chirurgen David Urbach en Justin Dimick de checklijst voor veilige chirurgie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stevig op de korrel.

Dit Nederlandse ziekenhuis introduceerde mantelzorgacademie

Het Nederlandse ziekenhuis Maastricht UMC+ heeft een 'mantelzorgacademie' opgericht. Door patiënten en hun mantelzorgen aan te leren hoe ze eenvoudige medische handelingen zelf kunnen verrichten, wil het ziekenhuis hen beter voorbereiden op een "snelle en verantwoorde" terugkeer naar huis.

Belgische app toont patiënten de weg in Jessa Ziekenhuis

Om de weg naar hun consultatie of afspraak makkelijk te vinden, zullen patiënten in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt binnenkort kunnen terugvallen op de indoor navigatie-app van het Limburgse Blooloc. Dat schrijft Het Belang van Limburg eerder deze week.

Proefprojecten stimuleerden verkorting kraamverblijf

Het verblijf in een kraamkliniek werd de voorbije jaren bijna 20% korter. Volgens een rapport van de FOD Volksgezondheid kan dat zeker voor een deel worden toegeschreven aan de publiciteit rond de zes proefprojecten met verkorte verblijfsduur - maar parallel aan het snellere ontslag uit de kraamafdeling ziet men ook een toename van de activiteit van vroedvrouwen buiten het ziekenhuis.

Ziekenhuizen in de Zorgraad?

Kan een lokaal ziekenhuis een vertegenwoordiger in de Zorgraad van de Eerstelijnszone hebben? Jawel. Maar een mededeling van Zorg en Gezondheid wijst op enkele caveats.

Kwaliteit in Vlaanderen gaat erop vooruit

In het algemeen evolueren vier ziekenhuisbrede kwaliteitsindicatoren positief. Met name gaat het over: basisvereisten handhygiëne, identificatie patiënten, geneesmiddelenvoorschrift en checklist veilige heelkunde. De twee laatste indicatoren kunnen wel nog een stuk beter.

Prijs parkeerplaatsen en ereloonsupplementen zorgen voor wrevel

De prijzen van de parkeerplaatsen in de ziekenhuizen zorgen voor wrevel bij patiënten. Afgezien daarvan zijn de meeste patiënten wel tevreden over maaltijden, 'bedcomfort, communicatie met het personeel enz. Ereloonsupplementen op eenpersoonskamers stuiten op onbegrip.

IT

Lees meer