Luiks ziekenhuis gehackt

In de nacht van 10 maart werd de Clinique André Renard in Herstal twee keer aangevallen door hackers, vermoedelijk van Russische origine. De informaticadienst van het ziekenhuis ontkoppelde de besmette machines snel en het ziekenhuisnoodplan werd afgekondigd. "Ze konden niet één gegeven over patiënten ontvreemden", zo zegt IT-directeur Marc Delforge.

Cloudsysteem voor bionische prothesen minder veilig dan gedacht

De experimentele cloudinfrastructuur voor geavanceerde bionische prothesen zou met beveiligingsproblemen kampen. Onderzoekers van beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab stellen dat hackers hierdoor in het slechtste geval toegang kunnen krijgen tot privégegevens van de drager van de prothese.

Van het geïntegreerd ziekenhuis naar een geïntegreerde zorgaanpak

Vandaag raast de digitale revolutie doorheen de ziekenhuissector met een groeiende informatisering van de verschillende domeinen, maar de uitdaging van e-health mag geen kwestie zijn van 'informatica omwille van informatica'. Het doel moet een betere kwaliteit van de patiëntzorg zijn, met die patiënt in het centrum van de aandacht.

Naar een echt ICT ecosystem voor de gezondheidszorg

De impact van de digitale ontwikkelingen op de gezondheidszorg is zowel diepgaand als gevarieerd, zo blijkt uit de '2017' voorspellingen van het Amerikaanse marktstudiebureau Frost & Sullivan voor de 'digitale gezondheidszorg'. Een impact die steeds sneller groeit, en een solied ecosysteem vereist.

KCE-app vertelt of pre-operatief onderzoek aangewezen is

HealthCare Magazine

Is het nodig om een ECG te maken van uw patiënt voordat die een complexe operatie ondergaat? Het KCE ging van een 15-tal onderzoeken na of ze aangewezen waren bij een geplande ingreep. Een primeur: de aanbeveling werd omgezet in een app die zorgverleners en patiënten kunnen downloaden op hun smartphone.

Da Vinci-robot voor vier ziekenhuizen

De gloednieuwe associatie van Limburgse ziekenhuizen kan een eerste wapenfeit noteren: de gezamenlijke aankoop van een Da Vinci-robot. Deze associatie is een van de grootste urologiediensten van Europa.

Alarm! Moord by medical device...

Guy Kindermans

We hadden ook voor een andere titel kunnen kiezen, zoals 'pacemaker valt internet aan...' Toegegeven, zo hard loopt een en ander (nog) niet van stapel, maar de dreiging is reëel. Echt!

IT

Lees meer